Programın amacı, kamu ve özel sektörde Dış Ticaret konusunda çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Yoğun rekabet ortamında, gelişen pazarlara yönelen başta küçük ve orta boy işletmeler olmak üzere sanayinin ihracat hamlesine cevap verecek, dış ticaret konularında pratik bilgi ile donanmış, gümrük mevzuatına hakim, çözüm odaklı dış ticaret uzmanları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmış olan dersler, bilgisayar laboratuarı ile desteklenmiş modern sınıflarda yapılmakta, ders programında güncel sektörel gelişmelerle ve örnek olaylarla zenginleştirilmiş dersler bulunmakta ve alınan sınıf eğitimi öğrencilerin öğrendiklerini uygulayabilmelerine imkan sağlayacak bir staj programı ile desteklenmektedir. Eğitim öğretim dönemlerinde dış ticaret sektörünün başarılı yönetici ve uzmanlarınca verilen seminerler ve yerinde eğitim anlayışı ile sektör üyesi başarılı firmalara yapılan ziyaret/gözlem aktiviteleri öğrencilerin alanlarında gelişimine ve sektörü yakından tanımalarına yardımcı olmaktadır. Programdan mezun olan öğrenciler Gümrük Mevzuatını ve Dış Ticaret işlemlerini iyi bilen bireyler olarak, işletmelerin AB ‘ye üye ülkeler ve diğer ülkelerle yapmakta oldukları ve yapacakları ticarete destek sağlayacak düzeyde olacaklardır. Program, ithalat ve ihracat mevzuatını bilen ve bildiklerini bilgisayar ortamında uygulayabilen, dış ticaretin finansmanı ve bankacılık işlemlerinde, gümrük rejimleri, gümrük birliği ve ihracatın pazarlaması konusunda bilgi sahibi öğrenciler yetiştirmektedir. İki yıllık yüksek öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme – Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman gibi lisans programlarına geçiş yaparak mesleki bilgilerini geliştirme ve ilerleme imkanına da sahiptirler.

TUĞBA EYCEYURT BATIR
Dr.Öğr. Üyesi TUĞBA EYCEYURT BATIR